Filmy v roce 2021

1NázevNárodní parky Kanady: Národní park Kluane
ZeměNěmecko
RežieViktor Apfelbacher, Anna Steuber
ScénářViktor Apfelbacher, Anna Steuber
Stopáž52 min.Rok2019

2NázevNárodní parky Kanady: Národní park Wood Buffalo
ZeměNěmecko
RežieViktor Apfelbacher, Anna Steuber
ScénářViktor Apfelbacher, Anna Steuber
Stopáž52 min.Rok2019

3NázevNárodní parky Kanady: Národní park Wapusk
ZeměNěmecko
RežieViktor Apfelbacher
ScénářViktor Apfelbacher
Stopáž52 min.Rok2019

4NázevNárodní parky Kanady: Národní park Kejimkujik
ZeměNěmecko
RežieMechthild Lenning
ScénářMechthild Lenning
Stopáž52 min.Rok2019

5NázevNárodní parky Kanady: Národní park Grasslands
ZeměNěmecko
RežieMarkus Augé, Viktor Apfelbacher
ScénářMarkus Augé, Viktor Apfelbacher
Stopáž52 min.Rok2019

6NázevJižní Tyrolsko – Na cestě s Reinholdem Messnerem (1. část)
ZeměNěmecko
RežieMarkus Augé
ScénářHartmut Kasper & Sophie Kasper
Stopáž26 min.Rok2019

7NázevOffline
ZeměČR
RežiePavel Michalik
ScénářPavel Michalik
Stopáž30 min.Rok2019
Čtyři teenageři, běžný život, škola, práce a týden života zcela bez internetu. Co vše jim sedm dní off-line přinese? A dokážou týden bez sítí vydržet? Jak vypadá život dnešních teenagerů, když se ocitnou bez připojení k internetu? Co vše pro ně život on-line znamená? Jsou na něm závislí nebo ne? Co jim takový život přináší a co jim bere? Vědí to? A jsou schopni řídit své životy sami nebo jim převážnou většinu činností určuje bzučení mobilů? Zamyšlení nad tím, jak fungovat v době on-line a při tom zůstat svobodný. Film navazuje na kampaň TOJEIT (www.tojeit.cz), která popularizuje spektrum IT profesí středoškolským studentům s cílem rozšířit jejich povědomí o tom, jaké rozmanité IT profese jsou a jak ovlivňují náš život. Film je součástí linky OFFLINE, která upozorňuje na přítomnost IT v životě právě jejich odstřižením. Kampaň vznikla v rámci spolupráce univerzit VŠE, UHK a TUL a je financovaná v rámci Centralizovaných rozvojových projektů MŠMT. Společně s protagonistkou filmu Kristýnou Weberovou přijal Pavel Michalik pozvání k rozhovoru do DVTV, kde odpovídali na dotazy Martina Veselovského. Na rozhovor se můžete podívat zde: https://video.aktualne.cz/dvtv/weberova-jsem-alergicka-na-lidi-co-jsou-jen-na-mobilu-zabiji/r~ac3f6e7a9ae511ea9d470cc47ab5f122/ Pavel Michalik poskytl začátkem roku 2020 rozhovor také MF Dnes, článek si můžete přečíst zde: https://kme.vse.cz/wp-content/uploads/MF-dnes_rozhovor_210220.pdf

8NázevSpermatozoa SOS
ZeměBelgie
RežiePatrice Goldberg and Cyril Fleury
ScénářPatrice Goldberg and Cyril Fleury
Stopáž19 min.Rok2020
Je lidská bytost druhem, který je na pokraji zmizení? Stále více studií jasně ukazuje, že mužská plodnost klesá, zejména v Evropě. To je mimo jiné vidět také na Klinice plodnosti UZ Brussel v Jette. Podle Dr. Hermana Tournayeho má problémy asi 10–15% mužů, jejich spermie nejsou tak rychlá jako obvykle. Muži každoročně pociťují pokles spermií o 1,4 milionu na mililitr. Je ohroženo méně než 15 milionů spermií na mililitr a plodnost. Pokud je k plodnosti zapotřebí tolik milionů spermií (teoreticky stačí k oplodnění jediná), je to proto, že cesta vedoucí k vajíčku je dlouhá a plná nástrah.

9NázevVěda nebo fikce?
ZeměBelgie
RežiePatrice Goldberg and Cyril Fleury
ScénářPatrice Goldberg and Cyril Fleury
Stopáž26 min.Rok2020
Fikce je pravidelně inspirována vědeckým výzkumem k vytváření a rozvoji futuristických vesmírů. Méně známé je, že opak je také pravdou! Sci-fi může fungovat jako laboratoř pro celou řadu výzkumníků. Umožňuje například vizualizovat vesmírné jevy, které nemusí být nutně zachyceny dalekohledy, dokonce ani těmi nejsilnějšími.

10NázevBolest v zádech
ZeměBelgie
RežiePatrice Goldberg and Cyril Fleury
ScénářPatrice Goldberg and Cyril Fleury
Stopáž30 min.Rok2020
Bolesti zad. Někteří tomu říkají nemoc století. Je pravda, že se to týká mnoha z nás. V některých případech může být bolest způsobena svalovým napětím nebo problémem s páteří, ale pro většinu lidí není nalezena jednoznačná příčina jejich bolesti. Tak proč mají bolesti? Někteří odborníci tvrdí, že jedna z odpovědí by mohla být nalezena v našem mozku.

11NázevNapřímená zvířata
ZeměBelgie
RežiePatrice Goldberg and Cyril Fleury
ScénářPatrice Goldberg and Cyril Fleury
Stopáž26 min.Rok2021
Doplňkové terapie se pravidelně používají ve veterinární medicíně k léčbě stavů, jako je bolest zad, svalová bolest nebo zažívací problémy, kterými trpí některá zvířata. Osteopati, fyzioterapeuti nebo dokonce akupunkturisté jsou povoláni, aby pomohli zmírnit utrpení našich psů nebo koní. Ale také nezvyklých zvířat, jako jsou kuřata. To vše s výsledky, které mohou být velkolepé. A někdy dokonce docela překvapivé.

12NázevProti proudu
ZeměŠpanělsko
RežieRichard Zubelzu
ScénářRichard Zubelzu
Stopáž30 min.Rok2020
Film se zabývá tragédií, které čelily stovky obyvatel Reinosy (Kátabrie) v roce 2019 při největších povodních ve své historii. V tomto dokumentu mluvčí postižené oblasti vypráví v první osobě příběh své rodiny, která dodnes žije ve strachu, že se katastrofa stane znovu, a o nárocích přeživších požadující, aby instituce tento problém definitivně vyřešily.

13NázevBudu z tvé krásy žít!
ZeměČR
RežieTereza Vokatá
ScénářTereza Vokatá
Stopáž25 min.Rok2020
Dokument charakterizující život jednoho malého divadla s originálním přístupem k vyprávění klasických pohádkových příběhů i k životu obecně.

14NázevPishtovy narozeniny
ZeměRusko
RežieSofia Kendel
ScénářArtem Moskalev, Sofia Kendel
Stopáž10 min.Rok2020

15NázevPrincezna a bandita
ZeměRusko
RežieMariya Sosnina, Mikhail Aldashin
ScénářMariya Sosnina
Stopáž3 min.Rok2020

16NázevVelký a malý
ZeměRusko
RežieNatalia Grofpel
ScénářAlina Sokolova, Irina El'shanskaya
Stopáž6 min.Rok2020

17NázevMuž s jabloní
ZeměRusko
RežieAlla Vartanyan
ScénářLusine Vartanyan, Andrey Gorshkov
Stopáž10 min.Rok2020

18NázevSpiknutí
ZeměRusko
RežieKuznetsov Andrey
ScénářAndrey Kuznetsov based on a poem by Jeffrey Chaucer "The Tale of the Seller of Indulgences"
Stopáž7 min.Rok2021

19NázevPortrét nudného muže
ZeměRusko
RežieVasily Korepanov
ScénářVasily Korepanov
Stopáž7 min.Rok2020

20NázevUchování jazyka
ZeměEstonsko
RežieLiivo Niglas
ScénářLiivo Niglas
Stopáž74 min.Rok2020
Dokument "Uchování jazyka" vypráví příběh snahy o záchranu ohroženého indického jazyka Plains pomocí jazykového programu vedeného estonským lingvistou. Film sleduje protagonistu v jeho snaze oživit jazyk mandanů žijících na břehu řeky Missouri, včetně obtížných rozhodnutí, která musí po cestě učinit. Vyzdvihuje také úlohu jazyka při utváření vlastní identity.

21NázevCesta ke krmítku pro červy
ZeměEstonsko
RežieLiivo Niglas, Priit Tender
ScénářLiivo Niglas, Priit Tender
Stopáž67 min.Rok2015
"Cesta ke krmítku pro červy" se snaží vyřešit záhadu bizarní arktické pohádky. Estonský animátor Priit Tender natáčí film o staré chukchiské legendě – Krmítku červů. Netradiční příběh nachází v západním publiku nedorozumění a Priit se vydal na cestu do Čukotky v severovýchodním cípu Sibiře, kde se odvíjí hlubší příběh a žije místní kultura. Tento antropologický road movie se zabývá významem vyprávění příběhů v lidském životě a vyzývá diváky, aby se vydal na cestu do hlubin svého vnitřního světa.

22NázevPoslední rytíři
ZeměPolsko, Gruzie
RežieDavid Gurgulia
ScénářDavid Gurgulia
Stopáž42 min.Rok2020

23NázevDobytí ruin
ZeměArgentina, Bolívie
RežieEduardo Gómez
ScénářEduardo Gómez
Stopáž88 min.Rok2020

24NázevOkna Budoucnosti
ZeměČR
RežieKlára Donné
ScénářKlára Donné
Stopáž19 min.Rok2021
Již po tisíciletí různé vědmy, proroci a astrologové hledali znamení někde mezi Zemí a vesmírem. Víte, kde je dnes najít ve 21. století? Kterým zdrojům je lepší se vyhnout a kterým naopak můžeme věřit? Dokument za sebe nechává promluvit odborníky, ale také Vás. Kterou cestu si vyberete VY?

25NázevČerný a bílý
ZeměÍrán
RežieReza Golchin
ScénářReza Golchin
Stopáž28 min.Rok2019

26NázevMalý hrdina z křeččího pole (Der kleine Held vom Hamsterfeld)
ZeměNěmecko
RežieUwe Müller
ScénářUwe Müller
Stopáž43 min.Rok2020

27NázevVlčí sága (Die Wolfsaga)
ZeměNěmecko
RežieSebastian Koerner, Herbert Ostwald
ScénářSebastian Koerner, Herbert Ostwald
Stopáž44 min.Rok2020

28NázevBeránek a vlk
ZeměČR
RežieMartin Čáp
ScénářMartin Čáp
Stopáž51 min.Rok2020
Beránek a vlk - odvěcí nepřátelé? Jak spolu mohou sdílet jednu krajinu, jeden domov? Dokumentární film o cestách, které vedou k soužití chovatelů a jejich dobytka s vlky. Snímek mapuje soužití lidí a vlků ve střední a jižní Evropě. Díky zvyšující se ochraně přírody v posledních dekádách došlo v mnoha evropských zemích k návratu nebo nárůstu již existující vlčí populace. Místní lidé, především chovatelé, s vlky ale často přicházejí do konfliktu. Film ukazuje příběhy farmářů z České republiky, kteří jsou návratem vlků zaskočeni a hledají způsoby, jak s nimi koexistovat. Příběh nás zavede do Krušných hor a na Broumovsko a přiblíží, jak se s přítomností vlků vypořádávají místní hospodáři. Zaměří se na jejich způsob zabezpečování stád, který spočívá především v kvalitních ohradnících a pasteveckých psech. Především těm je věnována další část snímku, která se odehrává ve španělské provincii Leon, kde vlci nikdy nebyli vyhubeni. Místní pastevec Gregorio se věnuje chovu španělských mastinů a udržuje tak dlouhodobou tradici, kterou po staletí formovala neustálá přítomnost vlků i medvědů v místní krajině. Od těch dob ale na pastvinách přibyl především pohyb lidí, na jejichž přítomnost jsou mastini dobře zvyklí a jeví se tedy jako ideální ochrana stád i v prostředí, jako je České republika. Třetí část filmu nás zavede do Itálie a ukáže inspirativní spolupráci ochránců přírody a místních farmářů, která spočívá především v pečlivém monitoringu výskytu vlků v okolí pastvin a ve vytváření individuálních řešení pro každého chovatele na míru. Dokument vznikl za finanční podpory Operačního programu Životní prostředí.

29NázevO Vlcích a Lidech
ZeměČR
RežieMichal Gálik
ScénářMichal Gálik, Sebastian Koerner, Tomáš Jůnek
Stopáž26 min.Rok2020
Vlk znovu osidluje Evropu a jeho staronovým domovem se stává i Česká republika. Přizpůsobivost vlků část společnosti fascinuje, ale současně vyvolává i starosti a obavy. Lidmi nejpronásledovanější šelma sama našla své místo v dnešní středoevropské kulturní krajině. Najdou i lidé vůli sousedit s vrcholovým predátorem? A co je vše proto potřeba udělat? Česko-německá spolupráce odborníků ukazuje , že kdysi nemyslitelné soužití možné je.

30NázevPastva se třemi krávami
ZeměÍrán
RežieMohamadreza Mohajer
ScénářMohamadreza Mohajer
Stopáž25 min.Rok2021

31NázevNedej se: Sdílené slepice
ZeměČR
RežieEva Tomanová
ScénářEva Tomanová
Stopáž26 min.Rok2021
Záchrana nosnic z klecových velkochovů v komunitním projektu Anny Hudské. Režie E. Tomanová Prvotním záměrem Anny Hudské bylo osvobodit slepice z velkochovů a nabídnout jim důstojný život v přirozených podmínkách. Pro podobně uvažující lidi dokonce sepsala rozsáhlý manuál. Jde o to, že se spojí dohromady sedm rodin, které si pronajmou pozemek, oplotí ho, postaví kurník a pořídí si hejno asi třiceti slepic, jež by jinak putovaly na jatka. Každá rodina se pak o opeřence stará jeden den v týdnu. Nejen, že mají čerstvá vejce, získali ale také nové kamarády a smysluplné trávení volného času.

32NázevNedej se: Sestry v akci
ZeměČR
RežieMichael Kaboš
ScénářMichael Kaboš
Stopáž26 min.Rok2021
Eliška a Anička Víravovy využívají potenciál sociálních sítí nejen pro zábavu, ale také pro šíření ekologické osvěty. Režie M. Kaboš Sestry Víravovy – patnáctiletá Eliška a třináctiletá Anička – jsou živým důkazem toho, že mladá generace zdaleka není tak bezohledná, jak se o ní často traduje. Na svém YouTube kanále s názvem Sestry v akci za záchranu života inspirují vrstevníky praktickými tipy na malé změny s velkým dopadem. Za osvětovou činnost v oblasti ochrany životního prostředí získaly prestižní environmentální Cenu Josefa Vavrouška, kterou každoročně uděluje Nadace Partnerství. Jejím smyslem je ocenit konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj. V nové kategorii pro mladé si tak angažované sesterské duo odneslo ocenění Ekozásek roku.

33NázevNedej se: Environmentální žal
ZeměČR
RežieMartin Páv
ScénářMartin Páv
Stopáž26 min.Rok2020
Současný stav planety, globální změny klimatu a zánik přírodního světa přinášejí stále většímu počtu lidí pocity smutku, úzkosti a bezmoci. Režie M. Páv V poslední době se objevuje stále více lidí, kteří tvrdí, že trpí environmentálním žalem. Procházky krásnou a zdravou krajinou, které jsme dříve vnímali jako samozřejmost, jsou stále vzácnější a ve více a více lidech se probouzí smutek ze ztráty této hodnoty. Pocit, který lidé trpící environmentálním žalem popisují, když se dozví o vymření dalšího živočišného druhu, je často srovnávaný s pocitem ztráty milované osoby. Leckdy je ještě horší, protože zatímco smrti blízkého se předejít nedalo, vymření živočišného druhu ano. Někteří "environmentální trpitelé" popisují svoje pocity při čtení o ekologickém stavu planety, jako kdyby četli lékařskou zprávu o postupu rakoviny svojí matky. I tak má širší společnost tendenci pohlížet na environmentální žal jako na emoční přecitlivělost, která nemá adekvátní opodstatnění.

34NázevNedej se: Květinová globalizace
ZeměČR
RežieKateřina Kořínková Sobotková
ScénářKateřina Kořínková Sobotková
Stopáž25 min.Rok2020
Byznys s kytkami kvete po celém světě a zanechává za sebou výraznou ekologickou stopu, jde to ale dělat i jinak. Režie K. Kořínková Už třicet let jsme součástí čím dál více globalizovaného světa a se samozřejmostí se obklopujeme věcmi, které byly vyrobeny na opačné straně zeměkoule. Z našich životů se stal spotřební průmysl, naší hlavní činností ve světě globálního kapitalismu se stalo spotřebovávat. Tento průmysl přistupuje ke každé lidské spotřebě chladnou kalkulací – kde se dá zboží pořídit nejlevněji a nejefektivněji a kde ho lze s co nejvyšším výnosem prodat. O tom, že zemědělství, oblečení či masová produkce aut a techniky svým způsobem drancují Zemi, se tak nějak tuší. Že se stejný byznys skrývá i za kytkami, se tuší méně...

35NázevNáš venkov: Hradní pán z trojmezí
ZeměČR
RežieMichael Kaboš
ScénářMichael Kaboš
Stopáž26 min.Rok2021
Kastelán Radek Kocanda si svůj vysněný hrad vysekal z lesní houštiny nedaleko jihočeské Kaplice. Připravil M. Kaboš Snílek Radek Kocanda chtěl být kastelánem asi odjakživa. Jeho sen se mu však stále nedařilo naplnit. Hlásil se sice opakovaně do konkurzů na kastelány na různé hrady a zámky, ale nikdy to neklaplo. A tak se rozhodl, že si pořídí hrad vlastní. Štěstí mu přálo, když asi před dvaceti lety nalezl nad romantickým údolím řeky Malše v lesích zarostlé torzo zříceniny hradu Pořešín. To místo si zamiloval a hrad doslova vysekal z houštin. Časem z Pořešína, který lze najít nedaleko Kaplice, kde se jižní Čechy stýkají s Německem a Rakouskem, vytvořil společně s přáteli romantické místo, které je dnes velkým turistickým a kulturním lákadlem.

36NázevCesty víry: Vivat Comenius
ZeměČR
RežiePetra Všelichová
ScénářPetra Všelichová
Stopáž26 min.Rok2020
Alfred Strejček, Štěpán Rak a jejich literárně-hudební projekt sestavený z textů Jana Amose Komenského, jehož 350. výročí úmrtí si v těchto dnech připomínáme. Připravili J. Slomiany a P. Všelichová 15. listopadu 2020 si připomínáme tři sta padesát let od úmrtí posledního biskupa Jednoty bratrské, teologa, filosofa, myslitele, spisovatele a mírotvorce Jana Amose Komenského. Jeho osobnost přibližují jiné dvě významné osobnosti české kultury Alfred Strejček a Štěpán Rak a zejména jejich společný projekt. Koncert pro lidský hlas, kytaru a orffovský instrumentář Vivat Comenius proslavil oba umělce po celém světě. Je sestavený z textů stěžejního Komenského díla Obecná porada o nápravě věcí lidských. Poprvé byl uveden ke 400. výročí narození J. A. Komenského pod záštitou UNESCO v roce 1992 a do dnešní doby má za sebou stovky provedení ve čtyřiatřiceti zemích čtyř kontinentů.

37NázevCesty víry: S kalichem v srdci
ZeměČR
RežiePetra Všelichová
ScénářPetra Všelichová
Stopáž26 min.Rok2021
Farářka Jana Šmardová Koulová zasvětila svůj život Církvi československé husitské a Československé obci legionářské. Připravili J. Slomiany a P. Všelichová Československá obec legionářská slaví sto let, byla založena 22. května 1921. Ve stejném roce vznikala také náboženská obec Církve československé husitské ve Tmani. Tamější sbor je zasvěcen českému králi Jiřímu z Poděbrad a památce legionářů a vede ho Jana Šmardová Koulová, pravnučka ruského legionáře Václava Čížka a sama také aktivní členka Československé obce legionářské. Kalich – symbol husitů i legionářů – tedy tmaňskou farářku provází doslova na každém kroku.

38NázevPerkův dalekohled
ZeměČR
RežieMartin Petrásek
ScénářMarie Bednářová
Stopáž27 min.Rok2019
Film studentů a pedagogů oboru Multimediální techniky na Slezské univerzitě v Opavě propojuje největší český dalekohled s největším českým astronomem Lubošem Perkem. Není tedy náhodou, že je tento dvoumetrový dalekohled pojmenován právě po našem hlavním protagonistovi. Doc. Luboš Perek se do dějin nesmazatelně zapsal jako člověk, který pomohl definovat kosmický prostor, jako první upozornil na problematiku kosmického smetí a byl zároveň učitelem nejvýznamnějším československým astronomům.

39NázevGRYGAR
ZeměČR
RežieMartin Petrásek
ScénářLeoš Kyša
Stopáž84 min.Rok2018
Celovečerní dokument o životě nejznámějšího českého astronoma Jiřího Grygara. Více než rok mohli studenti Slezské univerzity v Opavě stínovat život Jiřího Grygara, českého astrofyzika, popularizátora vědy a vášnivého cyklisty. Z původně malého studentského snímku vznikl dokument celovečerního rozměru bohatý na vzpomínky, zážitky i na pohled na vědu, skepticismus anebo víru. Vydáme se s Jiřím Grygarem do vzpomínek na dětství, do válkou stiženéh o Slezska. Poznáme Grygarovy začátky na brněnské hvězdárně i tajemnou část vědeckého bádání v oblasti astročásticové fyziky. Navštívíme argentinskou pampu, kde Grygar pravidelně putuje za svým výzkumem, ale také nahlédneme do jinak přísně střeženého zákulisí udělování Bludných balvanů. Ebicykl, věda, Okna vesmíru dokořán, Sisyfos, víra. Takový je Jiří Grygar.

40NázevDoma ve vesmíru
ZeměČR
RežieMarie Bednářová
ScénářJan Mudra
Stopáž31 min.Rok2020
Film o tom, jaké to je být astrofyzikem. Pojednává o lidech Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě, kteří představují své neobvyklé řemeslo - studují svět na pokraji samotných fyzikálních zákonů a dobře si rozumí s černými děrami a extrémními jevy ve vesmíru.

41NázevExpedice brambora
ZeměČR
RežieLuboš Stehlík
ScénářLuboš Stehlík, Matěj Kiss
Stopáž52 min.Rok2020
Brambory, jak je známe, jsou v ohrožení. Ničí je choroba zvaná obecná strupovitost. Skupina českých vědců a šlechtitelů proto podnikla cestu do Jižní Ameriky, aby našla dosud neznámé souvislosti pro pěstování, šlechtění a záchranu brambor.

42NázevHelios
ZeměČR
RežieOndřej Sovík
ScénářOndřej Sovík
Stopáž52 min.Rok2020
Neuvěřitelný příběh původně amatérského fotografa slunečního zatmění Miloslava Druckmüllera, který svou vytrvalostí a invencí způsobil světový průlom ve výzkumu Slunce.

43NázevNedej se – Kdo zaplatí účet?
ZeměČR
RežieMartin Slunečko
ScénářMartin Slunečko
Stopáž26 min.Rok2020
Pohled klimatologa a spisovatele Václava Cílka na změny životního prostředí v posledních třiceti letech, dnešní environmentální stav a vize do budoucna.

44NázevČeský žurnál – Slepice, virus a my
ZeměČR
RežieFilip Remunda
ScénářIvona Remundová, Filip Remunda
Stopáž73 min.Rok2020
Dokumentární film zaznamenává rodinnou pandemickou „reality show“, v níž jde o pokus poznat do detailu život slepic, zachráněných z velkochovu a adaptovaných zpět do venkovského života, na „vlastní dvorek“, a to vše za času koronaviru…

45NázevJeště hořím? - Petr Juračka, přírodovědec, fotograf, filmař
ZeměČR
RežieHana Pinkavová
ScénářHana Pinkavová
Stopáž28 min.Rok2020
Světově uznávaný fotograf, hydrobiolog, horolezec, popularizátor vědy, filmař a spisovatel Petr Jan Juračka procestoval všechny kontinenty. Dokument z cyklu Hany Pinkavové o mimořádně nadaných umělcích.

46NázevČeští vědci v tající Arktidě
ZeměČR
RežieZdeněk Zvonek
ScénářZdeněk Zvonek
Stopáž52 min.Rok2020
Dokument Zdenka Zvonka sleduje skupinu vědců, kteří se věnují zkoumání polárních oblastí na Špicberkách. Cílem dokumentu je představit divákům jejich výzkum se zaměřením na problematiku globálního oteplování a další změny, kterými lidé negativně ovlivňují přírodu kolem sebe a alespoň trochu rozptýlit fámy, které o tomto tématu mezi laickou veřejností panují. Režisér se v nádherných scenériích drsné arktické krajiny zamýšlí společně s vědci nad tím, jakou má lidstvo jako celek úlohu na planetě a co nás možná čeká či nečeká v blízké budoucnosti, kdy zmizí nejenom člověkem neposkvrněná místa v přírodě, ale rapidně ubude voda v krajině a vymřou celé zvířecí druhy. V našem současném období je prý rychlost mizení druhů 1000 x 10000 vyšší než v minulosti. Na Špicberkách si obzvlášť uvědomíme, že příroda je zásobárnou nejrůznějších materiálních služeb a zdrojů, bez nichž se nemůžeme obejít, a zároveň, že příroda je velmi vážně ohrožena rozpínavou lidskou civilizací a že je nutné ji chránit. Ale zároveň nezastavit lidský pokrok a najít takové metody, které podpoří trvale udržitelný život na naší planetě.

47NázevNedej se - Příběh zebry bez hřívy
ZeměČR
RežieMichal Gálik
ScénářMichal Gálik
Stopáž26 min.Rok2021
Zvířata v Africe nenávratně mizí a takovýto smutný osud postihl i zebru bezhřívou, kterou do České republiky přinesl v 70. letech zoolog Josef Vágner. Od té doby se množila v našich zoologických zahradách, ale nikdo přesně nevěděl, zda se stále vyskytuje ve volné přírodě. Tento film vás společně s českou expedicí zkušených zoologů zavede do Ugandy. Jejím cílem bude zjistit, zda zebra bezhřívá dokázala čelit obrovskému loveckému tlaku a přežít ve válkou zmítaném území až do současnosti a pokud ano, tak přispět k její záchraně.

48NázevSalto je kráľ
ZeměSlovensko
RežiePavol Barabáš
ScénářPavol Barabáš
Stopáž64 min.Rok2020
Zlaňovanie vysokých vodopádov našej planéty sa postupne stáva výzvou pre skupinku dobrých kamarátov, ktorí majú radi divokú vodu. Ich cesty sú často pionierskymi výpravami do neznáma, kde jedinou istotou je sila priateľstva prevereného v extrémnych situáciách. Podarí sa im zlaniť aj Salto Angel - najvyšší vodopád sveta?

49NázevJane Goodall: Naděje
ZeměUSA
RežieElizabeth Leiter, Kimberly Woodard
Scénář
Stopáž88 min.Rok2020
V roce 1986 byla doktorka Jane Goodallová jednou z účastnic konference zabývající se hrozícím vyhynutím šimpanzů. Od té doby se více než 30 let angažovala coby aktivistka v rámci boje o ochranu šimpanzů i dalších divoce žijících živočichů a zlepšení životních podmínek šimpanzů v zajetí. Jedním z cílů Jane bylo inspirovat další generace lidí a ukázat jim, že řešení environmentální krize je na dosah. Jane stráví každý rok zhruba 300 dní na cestách, setkává se s dětmi v Zanzibaru i zástupci technologických gigantů v Silicon Valley nebo třeba princem Harrym. Prostřednictvím humoru, moudrosti i srdce předává naději na to, že i jako jedinec jsme schopni udělat mnoho. U příležitosti 60. výročí jejího příjezdu do šimpanzího království v Gombe ji uvidíme trávit čas s rodinou v Tanzanii i její návrat do Ráje, jehož přežití by ráda zajistila.

50NázevPoslední led
ZeměUSA
RežieScott Ressler
Scénář
Stopáž83 min.Rok2020
Po celá staletí žijí Inuité z Arktidy na zamrzlém oceánu a v jeho okolí. Klimatická změna způsobuje rychlé tání mořského ledu mezi Kanadou a Grónskem, což je nebývalou příležitostí pro okolní svět. Hospodářský rozvoj je však zároveň hrozbou pro křehkou rovnováhu mezi komunitami, půdou a divokou přírodou. Rozděleni agresivní kolonizací a desetiletími strádání se kanadští a grónští Inuité nyní spojují, aby společně bojovali za záchranu svého světa. Otázka zní: Budou jejich prosby vyslyšeny?

51NázevJeště než zmizí
ZeměČR
RežieJakub Vágner, Jakub Vomáčka
ScénářJakub Vágner
Stopáž52 min.Rok2021
„Ještě, než zmizí“ je dokumentární cestovatelský film, který se zabývá ekvádorskými kmeny Huorani, a zejména kmenem Taoromenani. Taoromenani je jeden ze dvou posledních známých kmenů, které dobrovolně žijí v izolaci od naší civilizace. Kmen Taoromenani se již před mnoha lety rozhodl, že nechce přicházet do kontaktu s moderní civilizací, a tudíž odešel hledat své štěstí hlouběji do pralesa. Jakub na svých cestách přicházel do kontaktu s kmeny Huorani a Waorani a ti se zatím objevovali v jeho filmech. Od původního kmenu Taoromenani se oddělila skupina lidí, že již nechce žít tak hluboko v pralese, oddělená od civilizace. A tak ačkoliv stále věrní svým původním zvykům a každodennímu životu jsou pro nás a pro kameru dostupní. Domorodci se pro různé příležitosti svléknou z fotbalistických triček a vyzují gumáky, aby se “oblékli” do pár lístků a stvolů, popadnou luk, šípy či flusačky a “dělají divadélko” pro turisty či jiné filmové štáby. Vrcholek ledovce jsou pak ilegální těžařské společnosti, které osídlují prales, staví vesnice, kde mnoho domorodců končí jako alkoholici a v podstatě ničí za peníze samotný prales, tedy to, co je tolik let v minulosti vlastně definovalo. Film na hranici poznávání a expedice jako další střípek mozaiky o ekologickém ohrožení naší planety.

52NázevKolben
ZeměČR
RežieLibuše Rudinská
ScénářLibuše Rudinská
Stopáž52 min.Rok2021
Dokumentární portrét velkopodnikatele Emila Kolbena, který ovlivnil hospodářský vývoj v českých zemích na celá desetiletí dopředu. Emil Kolben. Spolupracoval s vynálezci Edisonem i Teslou, v Praze soupeřil s Křižíkem a vsadil na střídavý proud. Stejně jako Baťa nebo Škoda byl strůjcem velkolepého podnikání, které ovlivnilo hospodářský vývoj v českých zemích na celá desetiletí. Přesto o něm nevíme skoro nic. Dokumentární film Libuše Rudinské se snaží přiblížit životní dráhu tohoto velkopodnikatele ve spojení s jeho světoznámou značkou ČKD, jíž byl zakladatelem a dlouhodobým ředitelem. Spolu s jeho osudem, který krutě ukončila válka, sledujeme i příběh souboje jednosměrného proudu s proudem střídavým a také příběh Kolbenových podniků od jejich vzniku až do současnosti.

53NázevObjímání hvězd
ZeměŠpanělsko
RežieChristopher Sánchez, Mario Cervantes
ScénářMario Cervantes
Stopáž8 min.Rok2020
Javier García Pajares je známý jako první hluchoslepý student, který získal stipendium Erasmus. Díky tomu se stal příkladem sebezdokonalování v oblasti postižení. Nebyl s tím spokojen a po letech se vydal na dobrodružství za dosažením stále náročnějších vrcholů hor a zažít nové dobrodružné sporty vedle v svého psychologa a přítele Josého Antonia Garcíi.

54NázevUčIT se dá i jinak
ZeměČR
RežiePavel Michalik
ScénářPavel Michalik
Stopáž17 min.Rok2020

55NázevDo Chile za zatměním Slunce
ZeměČR
RežieJiří Dobrý
ScénářJiří Dobrý
Stopáž60 min.Rok2021
Roadmovie kombinovaná s populárně naučným filmem. Tři fandové astronomie se vydají na vlastní pěst do Chile. Než ale dorazí na místo pozorování zatmění Slunce, zažijí 3 týdny putování pouští Atacama. Obdivují nepopsatelnou krásu tamní noční oblohy, navštíví některé z největších observatoří na světě. A samozřejmě poznají Chile ve své surové kráse.

56NázevProbuzení
ZeměČR
RežieFilip Zangi
ScénářFilip Zangi
Stopáž18 min.Rok2020
Kde začíná a kde končí umění? Tuto otázku se snaží formou sociálního experimentu položit absolventský film dokumentárního režiséra Filipa Zangiho. Ten nafotil za pomoci smartphonu a náhodných kolemjdoucích v ulici Prahy zcela náhodné, nesmyslné fotografie, které posléze přikrášlil černobílým instagramovým filtrem. Povedlo se mu přesvědčit známého českého fotografa MgA. Jiřího Machta, známého pod uměleckým pseudonymem Macht2, aby se po d tyto fotografie podepsal, vystavil na své vernisáži a předstíral, že je jejich autorem. Film dokumentuje jak proces přípravy celého experimentu, tak i reakce návštěvníků vernisáže na vystavené fotografie, kteří o experimentu až do jeho cíleného odhalení nemají nejmenší potuchy…

57NázevPůl roku v Peru
ZeměČR, Peru
RežiePatrik Šajtar
ScénářPatrik Šajtar
Stopáž44 min.Rok2018
Píše se rok 2016, sedím s mým univerzitním parťákem na břehu Baleárského moře ve španělské Gandii, spokojení z úspěšně dokončeného semestru studia na naši první zahraniční univerzitě. Díváme se zamyšleně na nekonečný horizont... a v tom přišla myšlenka. “Zvládli jsme tohle, proč bychom to nezkusili znovu?” Dostal jsem otázku. Byla v tom velká energie. A takto začal tento peruánský příběh...

58NázevUzdravené varhany aneb co si píšťaly přály
ZeměČR
RežieJan Loučím
ScénářJan Loučím
Stopáž45 min.Rok2020
Dokumentární film o renovaci vzácných varhan v Korandově sboru v Plzni, nejen opětné sestavení "uzdravených píšťal, film je ukázkou toho jak náročná a trpělivá práce varhanářů s intonací a laděním vede k zázračnému zvuku "nových" varhan.

59NázevCestujte po Moravskoslezském kraji - Důl Michal a Landekpark
ZeměČR
RežieOndřej Zamiška
ScénářPetra Špornová
Stopáž15 min.Rok2020

60NázevCestujte po Moravskoslezském kraji - Dolní Vítkovice
ZeměČR
RežieOndřej Zamiška
ScénářPetra Špornová
Stopáž15 min.Rok2020

61NázevCestujte po Moravskoslezském kraji - Krajina břidlice
ZeměČR
RežieOndřej Zamiška
ScénářPetra Špornová
Stopáž15 min.Rok2020

62NázevTam, kde bydlí ájurvéda
ZeměČR
RežieKritartha Brada
ScénářKritartha Brada
Stopáž42 min.Rok2021
Snímek o domově nejstaršího lékařského systému na úpatí Himálaje odhalující nadčasovost vnitřního poznání dávných mudrců Indie. Ájurvéda je je cestou k porozumění sobě samým. Ten, kdo je ochoten naslouchat a uvést do praxe základní principy fyzické i duševní životosprávy, si dokáže uchovat zdraví a rovnováhu i v současném měnícím se světě.

Pořadatelé: Perseus
Hlavní partneři: Ostrava OZO Moravskoslezský kraj
Partneři: Ostravská univerzita Ostravské muzeum DPO Plant For the Planet National Geographic Fabex Deník Regionální Televize Modrá laguna